Banker/Räntor

Fria uttag ur bankomater kan snart vara historia när en ny lagstiftning vid årsskiftet väntas ge bankerna fortsatt ansvar för infrastrukturen. Det säger Bankomats vd Nina Wenning till SvD Näringsliv, vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen.

Har vi kostnader måste vi också kunna ta ut en avgift, säger Wenning, bankomat ägs gemensamt av storbankerna och vill att staten ska ta över ansvaret för infrastrukturen, bakgrunden är att antalet uttag sjunker för varje år vilket gör det mindre lönsamt att upprätthålla tjänsten.

Ska bankerna få ta betalt för att vi vanliga medborgare ska kunna få ta ut våra egna pengar ur bankomater där en omvälvning av banksektorn kan vara på väg, där fria kontantuttag kan slopas och kan börja kosta.

Påstående:
Bankerna begår digitalt falskmynteri som skuld- och ränteförslavar låntagarna. Bankerna ger ut nya pengar elektroniskt i form av skuld, inte riktiga pengar. Bankerna ger ut pengarna för lånet, men inte för räntan. Låntagaren måste betala tillbaka lånet + räntan, men på grund av att räntepengarna inte har “tillverkats”, så finns de inte i ekonomin. På så sätt minskar den totala mängden pengar i ekonomin, samtidigt som bankerna ökar sina tillgångar. Bankerna blir rikare och folket blir fattigare. Eftersom mängden pengar minskar, så räcker inte pengarna till för att betala tillbaka lånen, vilket förr eller senare leder till en finanskrasch.
Riksbanken skulle kunna ge ut nya pengar och ge lån till stat och kommuner. Eftersom den är vår nationalbank som drivs utan privata intressen, skulle den kunna ge ut nya pengar och lån utan skuld och dessutom räntefritt. Detta skulle få den svenska ekonomin – såväl den privata som den offentliga – att blomstra.

Bör bankernas digitala falskmynteri mot tagande av ränta förbjudas och bör Riksbanken utfärda nya pengar i ekonomin helt skuld- och räntefritt?